Ako zostaviť užitočný rodinný rozpočet

Mgr. Daniela Dupčáková

Mgr. Daniela Dupčáková

Investičný a poistný špecialista

Tvorba rozpočtu je dôležitá súčasť riadenia financií vašej domácnosti. Rodinný rozpočet vám ukáže, koľko peňazí každý mesiac prichádza z rôznych zdrojov a tiež koľko sa míňa na rôzne veci. To znamená, že môžete presne vidieť, kam vaše peniaze idú, a prijať opatrenia na zníženie nákladov všade tam, kde je to možné. Vieme, že mnohé rodiny majú pocit, že nemajú dostatok peňazí na to, aby si vytvorili rezervu, ale skutočnosť je taká, že veľká väčšina ľudí zažíva pocit finančnej tiesne, pretože svoje osobné financie neriadi efektívne. Zostavenie jednoduchého rodinného rozpočtu nie je nákladné ani časovo náročné a výrazne zmení vašu finančnú situáciu.

Čo je to rodinný rozpočet?

Rodinný rozpočet je plán príjmov a výdavkov pre celú domácnosť. Môžete ho vytvoriť spoločne s partnerom či deťmi, pričom zohľadníte všetky vaše príjmy a výdavky, aby ste zistili, koľko si môžete dovoliť mesačne minúť. Môžete si vytvoriť aj rozpočet pre jednu osobu, ak žijete sami. Rozpočet môže byť veľmi jednoduchý a bude sledovať len vaše základné výdavky, ako sú náklady na bývanie, energie, potraviny a doprava, dane, poistky či úvery. Alebo môže byť zložitejší a bude zahŕňať ciele v oblasti úspor a plány na splácanie dlhov. Rozpočet vám umožní presne zistiť, koľko môžete mesačne minúť na rôzne veci, a pomôže vám vyhnúť sa nadmerným výdavkom.

Prečo by ste si mali zostaviť rodinný rozpočet?

Zostavenie rodinného rozpočtu vám pomôže zistiť, ako sa vaše výdavky porovnávajú s vašimi príjmami, čo vám umožní prijať opatrenia na zníženie výdavkov, ak je to možné. Pomôže vám to udržať sa na ceste k finančným cieľom a vyhnúť sa zadlžovaniu. Vytvorenie rodinného rozpočtu je dôležitým krokom k dosiahnutiu vašich dlhodobých finančných cieľov. Tie môžu zahŕňať kúpu domu, štúdium detí na vysokej škole alebo sporenie na dôchodok. Okrem toho rodiny, ktoré si spoločne vytvoria rozpočet, môžu spolupracovať na znížení finančného stresu a vybudovaní silnejšej finančnej budúcnosti. A v prípade, že zapojíte aj deti, je to pre nich pozitívny vzor toho ako sa starať o svoje finančné zdravie. Budujte im návyk, za ktorý sa vám v budúcnosti určite poďakujú.

Ako zostaviť rodinný rozpočet

Najlepší spôsob, ako zostaviť rodinný rozpočet, je začať sledovať svoje výdavky počas niekoľkých dní alebo týždňov. Možno budete prekvapení, koľko už teraz míňate na určité veci. Keď si uvedomíte svoje výdavkové návyky, bude jednoduchšie vytvoriť rozpočet, ktorý vám bude vyhovovať.

Tu je niekoľko spôsobov, ako začať s vytváraním rozpočtu:

1. Poznajte svoje výdaje
Môžete nájsť aplikácie na tvorbu rozpočtu, ktoré tento proces neuveriteľne uľahčujú, alebo môžete jednoducho použiť poznámkový blok na zaznamenávanie toho, kam vaše peniaze idú.

2. Poznajte svoje príjmy
Musíte tiež vedieť, koľko peňazí vám každý mesiac príde. To zahŕňa vašu čistú mzdu, ako aj všetky ostatné pravidelné platby, ktoré dostávate (nájomné, tringelty, príjmy z investícii…).

3. Stanovte si svoje ciele
Keď už máte lepšiu predstavu o tom, koľko mesačne miniete, je čas stanoviť si ciele. Vytvorte si zoznam svojich finančných cieľov a stanovte ich priority podľa toho, čo je pre vás najdôležitejšie. Uistite sa, že ste zahrnuli krátkodobé (1-3 roky) aj dlhodobé (3-5 rokov) ciele, ako napr:

  • Zbaviť sa dlhov
    Ak máte nejaké existujúce dlhy, napríklad kreditné karty alebo nesplatenú hypotéku, odporúčame, aby ste ich zaradili medzi svoje priority. Začnite splácať svoje dlhy čo najskôr, aby sa vám ľahšie dýchalo a aby ste sa vyhli stresu z dlžoby. Zvážte aj možnosť konsolidácie vašich záväzkov.
  • Sporenie na dôchodok
    Ak si nie ste istí, ako začať sporiť na dôchodok, zvážte investovanie do fondov,
  • Splácanie hypotéky
    Ak vlastníte svoj dom, predčasné splatenie hypotéky je skvelý spôsob, ako zvýšiť svoj mesačný peňažný tok, ako aj znížiť výšku úrokov, ktoré musíte platiť. Pripravte sa na predčastné vyplatenie.
  • Poslanie detí na vysokú školu
    Ak chcete poslať svoje deti na vysokú školu, nikdy nie je príliš skoro začať sporiť. Odkladanie malej sumy každý mesiac vám pomôže časom ušetriť významnú sumu.

Tipy na vytvorenie rozpočtu, ktorý budete skutočne používať

Urobte si ho vizuálny
Rozpočet je užitočný len vtedy, ak ho skutočne používate, preto ho urobte čo najjednoduchší. Pridajte obrázky a grafy, aby bol zaujímavejší a pomohol vám lepšie pochopiť, kam vaše peniaze smerujú. Rozpočet si môžete zostaviť aj pomocou online nástroja, aby ste k nemu mali prístup odkiaľkoľvek cez počítač alebo mobilný telefón. V prípade tradičnej formy, tu viete zapojiť aj menšie detičky, ktoré vám k vašim plánom radi nakreslia obrázky.

Urobte ho realistický
Vytvorenie príliš prísneho rozpočtu môže znížiť pravdepodobnosť, že ho budete dodržiavať. Uistite sa, že váš rozpočet ponecháva priestor na drobné pôžitky a úspory.

Urobte ho pozitívnym
Nakoniec sa uistite, že váš rodinný rozpočet je pozitívny. Namiesto toho, aby ste povedali: “Nemôžeme si dovoliť jesť vonku,” povedzte: “Raz mesačne si môžem dovoliť jesť vonku.”

Tipy k vytvoreniu vlastného rodinného rozpočtu na rok 2023

Hoci existuje mnoho spôsobov, ako vytvoriť rozpočet, nižšie sme zhrnuli najefektívnejšiu stratégiu na dosiahnutie najlepších výsledkov pre nasledujúci rok.

  1. Prehodnoťte svoje súčasné výdavky (viac v článku). Nezabudnite na ročné či nepravidelné platby ako je daň z nehnuteľnosti, poplatok za komunálny odpad, vianočné darčeky, PZP či poistenie nehnuteľnosti. Tieto platby si rozdeľte na drobné, a každý mesiac si preveďte pomernú časť na sporiaci účet.
  2. Poznačte si do kalendára, kedy ktorá platba odchádza, aby ste sa vyhli oneskoreniu a poplatkom za upomienky.
  3. Naplánujte si do rozpočtu aj maličkosti, ktoré vás potešia – návšteva sauny, výlet do ZOO,…
  4. K predpokladaným nákladom na rok 2023 prirátajte 10 % oproti roku 2022.
  5. Zhodnocujte svoje úspory. Lebo peniaze v obálke  či na bežnom účet vám požiera inflácia. Dnes je na trhu mnoho spôsobov ako mať dobré sporenie so zaujímavým úrokom.
  6. Na všetky platby, vrátane sporenia si nastavte inkaso či trvalý príkaz, hneď po pripísaní mzdy na účet.
  7. Vytvorte si ročný rozpočet a následne ho rozmeňte na drobné (polročný, mesačný, týždenný,…).
  8. Na sporenie nesiahajte, pokiaľ nepríde jeho čas.

Záver

Vytvorenie rozpočtu sa môže zdať ako náročná úloha, ale je to dôležitá súčasť riadenia financií vašej domácnosti. Rodinný rozpočet vám ukáže, koľko peňazí každý mesiac prichádza z rôznych zdrojov a tiež koľko sa míňa na rôzne veci. To znamená, že môžete presne vidieť, kam vaše peniaze idú, a prijať opatrenia na zníženie nákladov všade tam, kde je to možné. Rodinný rozpočet je dôležitou súčasťou finančného plánovania a je to skvelý spôsob, ako vám a vašej rodine pomôcť udržať sa na ceste k vašim finančným cieľom.

Preto nás neváhajte kontaktovať, na tejto ceste vám radi pomôžeme. Stačí zavolať alebo napísať a určite spoločne niečo vymyslíme.

Páčil sa vám náš článok?

Budeme radi, ak ho budete zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:

Poradíme Vám?

Nečakajte a dohodnite si termín stretnutia s nami ešte dnes.

Stačí nás kontaktovať mailom alebo telefonicky.

Zaujal Vás náš článok?

 Zaregistrujte sa na odber newslettra a buďte vždy v obraze vo svete financií

Zaregistrovaním sa na odber súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Táto stránka používa cookies súbory pre čo najlepšiu skúsenosť s webom.

Vaša recenzia

Vaša spokojnosť s našimi službami je pre nás prvoradá. Za váš názor vám budeme veľmi vďační.

Zoznam
pobočiek

Nájdete nás na týchto pobočkách:

Ružomberok

Liptovský Mikuláš

Dolný Kubín

Námestovo

Trstená

Banská Bystrica