14 tipov, ako lepšie zvládnuť infláciu 1. časť

Mgr. Daniela Dupčáková

Mgr. Daniela Dupčáková

Investičný a poistný špecialista

Momentálne sa inflácia pohybuje na úrovni okolo 13 – 15 %, ale Váš plat sa o toľko nezvýšil, či? Preto je potrebné sa zamyslieť ako zvládneme nasledujúce obdobie. Z médií stále počujeme ako narástla cena energií, potravín i pohonných hmôt. Preto nastáva otázka ako to ideme zvládnuť?

Ideálny stav je zvýšiť príjmy, znížiť výdavky a tvoriť väčšie rezervy. Viem, že väčšina z vás si teraz povedala, že to nie je možné. Že ako? Však šéf mi nepridá, už nemám kde usporiť a pod. Tých dôvodov ako to nejde nájdeme milión plus 1.

Ale ako s radosťou hovorí môj kolega Marek “BACK TO BASIC”. Alebo tradičnejšie – babka k babke a budú kapce J

Poďme si v 1. časti článku zopakovať základné pravidlá, ako mať svoj rozpočet pod kontrolou. Nevymyslela som nič nové, sú to skôr staré zaužívané spôsoby ako usporiť, na ktoré natrafíte kdekoľvek na internete, prípadne ich máte v rodine zaužívané.

1. Zapisujte si všetky príjmy a výdaje

Zapisujte si svoje výdavky

Podľa mňa je to najdôležitejšie pravidlo. Lebo ak vieme, kde peniaze míňame, vieme sa zamyslieť kde môžeme usporiť.

Aktuálne máme k dispozícii veľa aplikácií do mobilu či počítača. Stačí si chvíľu googliť a prečítať si recenzie.  Samozrejme niekomu viac vyhovuje zošit, niekomu tabuľka v Exceli. Mne najviac vyhovuje mobilná aplikácia. Mám ju pri sebe nonstop, počíta a robí mi automatické štatistiky, ktoré potom využijem pri plánovaní rozpočtu.

Nech si vyberiete, ktorýkoľvek spôsob, treba dodržiavať základné pravidlá, aby to malo zmysel. Zapisujte pravidelne, min. raz za deň. Nezabúdajte ani na zanedbateľné výdavky ako je napr. 0,30 € za lízatko. Kategórie výdajov a príjmov si poctivo zadefinujte – to sú napr. jedlo, reštaurácie, sladkosti, kozmetika, drogéria…, aby ste aj s odstupom času vedeli definovať nutné výdaje a výdaje pre radosť. V neposlednom rade pravidelne kontrolujte či zostatok účtu v aplikácii korešponduje s Vašim internet bankingom či hotovosťou v peňaženke.  Realitu toho, ako sú na tom vaše peniaze uvidíte už po niekoľkých mesiacoch.

2. Vytvárajte si rozpočet

V prípade, že poznáte svoje príjmy a výdaje môžete si naplánovať rozpočet. Je dobré tvoriť si rozpočet na rok, mesiac aj týždeň. Tvorba rodinného rozpočtu je na samostatnú kapitolu ale pre začiatok stačí vedieť ktoré príjmy očakávate, aké máte pravidelné výdaje či nepravidelné (napr. PZP, daň z nehnuteľnosti a pod.)

3. Nakupujte podľa zoznamu

Nakupujte podľa zoznamu

Aby ste sa vyhli impulzívnym alebo zbytočným nákupom, vždy nakupujte so zoznamom a ideálne bez detí. Zoznam je pre Vás alfa a omega pri nákupe, keď viete, že potrebujete domov múku, rožky a 1 kg mäsa, tak vďaka tomuto zvyku, nebudete chodiť neplánovane z obchodu s plnými taškami.  Lebo tu platí, že čo nie je na zozname, z obchodu neodnášam. Väčšie nákupy vždy plánujte vopred – napr. vždy v sobotu doobedu ideme na nákup, tak deti nechám na hodinu či dve u starých rodičov. Časom sa naučíte, že všetko čo potrebujete máte doma a najprv spotrebujete to. Vo všeobecnosti obmedzíte vyhadzovaniu jedla, lebo skončila záruka, nedojedlo sa a pod. Lebo buďme k sebe úprimný, čerstvé chutí lepšie ako to čo už je dva dni v chladničke :).

4. Nakupujte premyslene

Potrebujete nový spotrebič či inú drahšiu vec? V prvom rade si 3 x premyslite, či naozaj potrebujete niečo za xy €. Ak znie odpoveď áno, tak začnite googliť. Zadefinujte si technické parametre, vyberte si ten správny model, pri spotrebičoch musíte riešiť aj energetickú triedu. Až potom začnite riešiť, kde koľko daná vec stojí. Veľa krát sa môže stať, že nájdete danú vec o pár desiatok eur lacnejšie ako v kamennom obchode. Pri online nákupoch si ale overte e-shop a následne skontrolujte či viete využiť aj cashback alebo nejakú zľavu za registráciu či nákup.

Toto aplikujte aj na bežné veci… Určite nepotrebujete 10 párov rovnakých tenisiek :).

5. Pozrite sa na to, kde teraz míňate najviac za položku

Vy ešte fakt platíte za paušál 50 €/mesačne? A za TV s internetom ďalších 50 €/mes? Či 10 € za bežný účet v banke? Nebodaj platíte ešte šekom na pošte?

Čo sa týka internetu, paušálu či TV, tu sa v najprv pozrite sa na viazanosť. Ak plynie môžete sa opýtať u poskytovateľa či s tým viete niečo spraviť. Vo väčšine prípadov, bude odpoveď záporná, takže tu môžete spraviť 2 veci – 1. Zapíšte si dátum kedy to máte riešiť do kalendára. 2. Skúste, či neviete ísť pol na pol so susedom alebo tak… vo veľa prípadoch to vie byť win win situácia. To isté platí pri balíkoch HBO, Netflix,…

Ak platíte čokoľvek šekom, tak okamžite prestaňte. Aj SIPO viete platiť z účtu ……Dnes už každý účet má k dispozícii internet banking, kde za takéto platby neplatíte. Nevyhadzujte svoj čas a peniaze z okna.

6. Koľko platíte za úvery?

Konsolidujte či refinancujte. Máte 1, 2, 3,… úvery, leasingy, povolené prečerpanie či kreditnú kartu a cítite že je to mesačne na hrane rozpočtu? Tak toto je pre Vás….a aj pre niektorých ktorí to tak necítia, lebo či z krátkodobého, ale aj dlhodobého hľadiska viete možno ušetriť viac ako si myslíte.

Neviete ako na to? Stačí zavolať alebo napísať a určite spoločne niečo vymyslíme, pretože vo chvíli, keď začnete meškať so splátkami, tak už môže byť neskoro…

O ďalších tipoch, ako zvládnuť infláciu sa dočítate v 2. časti článku

Páčil sa vám náš článok?

Budeme radi, ak ho budete zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:

Poradíme Vám?

Nečakajte a dohodnite si termín stretnutia s nami ešte dnes.

Stačí nás kontaktovať mailom alebo telefonicky.

Zaujal Vás náš článok?

 Zaregistrujte sa na odber newslettra a buďte vždy v obraze vo svete financií

Zaregistrovaním sa na odber súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Táto stránka používa cookies súbory pre čo najlepšiu skúsenosť s webom.

Vaša recenzia

Vaša spokojnosť s našimi službami je pre nás prvoradá. Za váš názor vám budeme veľmi vďační.

Zoznam
pobočiek

Nájdete nás na týchto pobočkách:

Ružomberok

Liptovský Mikuláš

Dolný Kubín

Námestovo

Trstená

Banská Bystrica