14 tipov, ako lepšie zvládnuť infláciu 2. časť

Mgr. Daniela Dupčáková

Mgr. Daniela Dupčáková

Investičný a poistný špecialista

Pripravili sme pre vás pokračovanie článku 14 tipov, ako lepšie zvládnuť infláciu 1. časť. Ak ste si našu 1. časť ešte neprečítal, tak odporúčame. No a teraz si poďme zopakovať ďalšie základné pravidlá, ako mať svoj rozpočet pod kontrolou

7. Vytvárajte úspory

Každý mesiac musíte mať nastavený trvalý príkaz na sporenie. K tejto sume prirátajte to, čo ste aktuálne ušetrili na mesačných splátkach úverov či znížením poplatku za bežný účete. Ale opäť tu platí, sporte efektívne… Žiadne vkladné knižky, žiadne obálky. Vo všeobecnosti rada znie, že to čo vidíte v reklame nemusí byť to najlepšie na trhu.

Ak máte správne tvorené úspory, neprekvapia vás už ani neočakávané výdaje. Ak potrebujete nastaviť sporenie na čokoľvek, stačí mi nechať Váš kontakt.

8. Nezabúdajte na cashback a vernostné karty

Ak nakupujete na internete, viete využiť cashback napríklad cez Plnú peňaženku. Taktiež už každý obchodný reťazec má vo svojej ponuke možnosť zaregistrovať sa a využívať vernostné karty, ktoré keď si nahráte do mobilnej aplikácie budú vždy doma (a hlavne vám neroztrhnú peňaženku). V niektorých obchodoch viete uplatniť hotovostnú zľavu inde máte zľavy na vybrané produkty a služby.

9. Strážte si spotrebu energií i pohonných hmôt

Úspora energií

Vo všeobecnosti platí, že studená sprcha je lacnejšia ako teplý kúpeľ a je aj zdraviu prospešná. Vypínajte svetlá a spotrebiče keď ich nevyužívate. Dokonca aj nabíjačka, ktorá je v zásuvke tak má nejakú spotrebu. Vypínať, vypínať a vypínať.

A keďže sa začala vykurovacia sezóna, tak je dobré si pripomenúť aj to, že vetrajte efektívne a miestnosti zbytočne neprekurujte.

Kam môžete choďte pešo, prípadne skúste zdieľanú jazdu. Okrem úspory, taktiež šetríte životné prostredie.

10. Hľadajte modernejšie spôsoby, ktoré šetria čas i peniaze

Ak posielate veľa pošty, tak sa určite oplatí e-podací hárok, prípadne ak posielate balíky môžete využiť iného prepravcu. Okrem toho že pri každej zásielke ušetríte nejaký ten cent, tak na pošte ste vybavený prednostne, čo v určitých chvíľach ušetrí aj pol hodinu vášho času, ktorý vám zarobí ďalšie peniaze, či len budete mať chvíľu pre seba.

11. Využívajte benefity na ktoré máte nárok

Preplatí vám poisťovňa zubára? Tak poďte do toho. Máte možnosť mať zľavu na PZP, zato že využívate už iný produkt, tak si ju uplatnite. Platíte si predplatné na online spravodajstvo? Využite predpredaj alebo sa pozrite, či ho nemáte grátis k iným plateným službám. Prípadne neposlali vám, či niekomu z okolia zľavový kupón, ktorý viete využiť? Všetky takto ušetrené peniaze okamžite ukryte a o rok za ne môžete nakúpiť vianočné darčeky :).

12. Pravidelne upratujte

Tu si väčšina z vás povedala, že čo to má so šetrením? Osobne si myslím, že veľa. Aktuálne mám ale na mysli veľké „jarné upratovanie“ – skrinku po skrinke, izbu po izbe. Tu nezabúdajte aj na pivnice, pôjdy či garáže… Robte takéto upratovanie pravidelne, u mňa je to napr. každý štvrťrok. Tu nejde o to urobiť za týždeň celý byt. Ide o to, naozaj chytiť každú vec do ruky (sú o tom popísané celé blogy). Pri takomto postupnom upratovaní, veľa krát nájdete veci ktoré aktuálne viete využiť (odložené väčšie veci pre deti, zabudnutý kávovar, kábel či skrutkovač,…). Zároveň veci, ktoré už nepotrebujete alebo nepoužívate viete ďať do jednej krabice. Okrem toho, že budete mať doma čisto, každá vec čo ostane bude mať svoje miesto a tým šetríte čas v bežných dňoch, a budete vedieť čo máte odložené na horšie časy a hlavne to aj nájdete.

13. Predajte alebo vymeňte veci, ktoré u vás už nemajú miesto

Tie veci, ktoré ste v predchádzajúcom bode označili za nepotrebné, tu zužitkujete. Oblečenie, veci do domácnosti či čokoľvek nepotrebné môžete skúsiť najprv predať alebo vymeniť. Niekto povie že na to nemá čas. Popravde, spraviť 3 fotky a postnúť inzerát zaberie tak 3 minúty. To si určite nájdete. Okrem toho, že veci vymeníte za peniaze alebo za niečo iné čo aktuálne potrebujete tak aj šetríte životné prostredie. Tu odporúčam si dať deadline, napr. ak to do mesiace nepredám/nevymením, tak to dám na charitu, darujem alebo podobne. Tu platí zásada, že treba byť efektívny. Samozrejme, ak je to drahý kus nábytku, či zberateľská vec, treba rátať, že predaj môže zabrať aj mesiace kým nájdete toho svojho kupca. Ja napríklad najradšej využívam výmenu, predaj a nákup prečítaných kníh. Tu znova platí, že zarobené/ušetrené peniaze odložte.

14. Využívajte vaše peniaze efektívne

Zvoľte správne produkty, ktoré Vám zarábajú a pracujú pre vás. Samozrejme záleží od účelu a času na ktorý peniaze odkladáte, keď sa bavíme o sporení. V konečnom dôsledku, treba pozerať aj na výhodnosť produktu. V praxi sa veľa krát stretávame napr. s poistením nehnuteľnosti, kde má klient poistený dom tak na polovicu hodnoty. Každý produkt/službu treba komplexne prehodnotiť. Veľa krát zmenou spoločnosti, získate viac výhod a nižšiu cenu. Na to slúži v prvom rade audit zmlúv, kde sú poukázané výhody a nevýhody jednotlivých produktov.

Každé odporúčanie/tip sa dá rozvinúť ešte komplexnejšie a osobne by som vedela napísať možno ešte aj ďalších 50. Ale tieto považujem za najuniverzálnejšie, preto verím, že vám aspoň čiastočne pomôžu.

Budem rada, ak mi napíšete ako šetríte, či kontrolujete svoj rozpočet vy. A určite mi napíšte, aby sme skontrolovali vaše existujúce zmluvy, môžeme sa pozrieť na možnosti sporenia, konsolidáciu úverov a pod. Stačí zavolať alebo napísať a určite spoločne niečo vymyslíme.

Predchádzajúce tipy, ako zvládnuť infláciu nájdete v našej 1 časti 14 tipov, ako lepšie zvládnuť infláciu.

Páčil sa vám náš článok?

Budeme radi, ak ho budete zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:

Poradíme Vám?

Nečakajte a dohodnite si termín stretnutia s nami ešte dnes.

Stačí nás kontaktovať mailom alebo telefonicky.

Zaujal Vás náš článok?

 Zaregistrujte sa na odber newslettra a buďte vždy v obraze vo svete financií

Zaregistrovaním sa na odber súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Táto stránka používa cookies súbory pre čo najlepšiu skúsenosť s webom.

Vaša recenzia

Vaša spokojnosť s našimi službami je pre nás prvoradá. Za váš názor vám budeme veľmi vďační.

Zoznam
pobočiek

Nájdete nás na týchto pobočkách:

Ružomberok

Liptovský Mikuláš

Dolný Kubín

Námestovo

Trstená

Banská Bystrica