Je vaša nehnuteľnosť poistená proti požiaru?

Mgr. Daniela Dupčáková

Mgr. Daniela Dupčáková

Investičný a poistný špecialista

Veľké množstvo slovenských domácností je vybavené buď komínom, krbom alebo plynovým kotlom. Hoci vedia poslúžiť veľmi dobre, predstavujú aj riziko požiaru. Preplatí vám takto vzniknuté škody vaša poisťovňa?

Nedávno nám začala vykurovacia sezóna, ktorá každému zodpovednému majiteľovi pripomenula, že je potrebné dať si skontrolovať komín i kotol, ktoré pri správnej údržbe slúžia dlho a dobre. Revízia je potrebná kvôli bezpečnosti ale aj v prípade požiaru si revízne správy môže vyžiadať poisťovňa. Poisťovňa pri každej udalosti skúma aj dôvod vzniku samotnej poistnej udalosti. Správnou starostlivosťou o zariadenia nie len predchádzate prípadnej škode na majetku ale ochraňujete aj seba a svoju rodinu.

Oheň zvykne napáchať škody za niekoľko tisíc eur

Požiar je definovaný ako živelné riziko, ktoré je zahrnuté už v základných balíkoch poistenia nehnuteľností, domácností a zodpovednosti.

Kompletné poistenie nehnuteľnosti, domácnosti a zodpovednosti vám vykryje škody na streche, stenách i zariadení domácnosti ako je napr. gauč, televízor či chladnička.

Oheň zvykne napáchať škody za niekoľko tisíc eur. Rozsiahle škody môžu zasiahnuť vašu domácnosť i nehnuteľnosť, pričom škody môžu byť až také veľké, že vaša nehnuteľnosť bude musieť byť zbúraná.

Keď sa oheň rozšíri aj na okolité nehnuteľnosti, alebo sa poškodí pri hasení aj majetok iných osôb, majiteľ takto poškodenej nehnuteľnosti sa náhrady škody môže domáhať od vás. Dobrou správou je, že poistenie nehnuteľnosti vám pomôže aj v takejto situácii. Je však potrebné mať uzatvorené aj poistenie zodpovednosti za škodu. Tento typ poistenia kryje vašu zodpovednosť v prípade, že spôsobíte škodu niekomu inému. Musí však ísť o škody, ktoré majú súvis s vlastníctvom nehnuteľnosti, napríklad odletená časť strechy z vášho domu alebo aj požiar, ktorý vznikol u vás doma a rozšíril sa až do susedovej nehnuteľnosti.

Stále tu platí, že poisťovňa bude skúmať príčinu. V prípade, že sa vylúči vaša zodpovednosť, poškodený sused si bude musieť škodu uplatniť z vlastného poistenia majetku. Ak takéto poistenie nemá, žiaľ škodu si bude musieť uhradiť z vlastného vrecka.

Pravidelná údržba a revízia sú dôležité

Poistenie kryje nečakané a nepredvídateľné škody, preto keď u vás vznikne požiar, dôvod vzniku bude zaujímať aj poisťovňu. V prípade, že za vznik požiaru môže zlý stav kotla či komína, poisťovňa môže pristúpiť k zníženiu či zamietnutiu plnenia.

Správna údržba a pravidelné revízie na zariadeniach je alfou a omegou. Aj keď najnebezpečnejšie obdobie je vykurovacia sezóna, skrat v zariadení môže nastať aj mimo sezóny.

Pri šetrení poistnej udalosti bude poisťovňa požadovať doklad o poslednej vykonanej kontrole. Ak takého potvrdenie nebudete môcť poskytnúť, bude o to viac dôležité stanovisko hasičov, ktorí svojim šetrením určia príčinu požiaru. Poisťovňa pristúpi ku kráteniu poistného plnenia vtedy, keď sa ukáže, že príčinou požiaru bola zanedbaná kontrola a údržba zodpovedného zariadenia.

Hlavné pravidlo znie: Požiaru sa snažte predchádzať

Kominár čistí komín
  1. Pravidelne vyriešte odbornú kontrolu a údržbu kotla a akéhokoľvek vykurovacieho zariadenia. To, ako často sú potrebné revízie samotných zariadení, upravujú vyhlášky. Pri kotloch je odporúčaná revízia minimálne raz za 12 mesiacov, ktorú vykoná revízny technik a vyhotoví vám revíznu správu.
  2. Nezabúdajte ani pravidelnú kontrolu komínov či dymovodov.
  3. Vykurovacie telesá a ohrievače nikdy neumiestňujte do blízkosti horľavých alebo nedostatočne odolných materiálov.
  4. Staré a opotrebované elektrické rozvody si nechajte vymeniť za nové.
  5. Otvorený oheň, majte vždy pod dozorom. Platí to najmä pre sviečky, otvorené grily aj plynové sporáky.
  6. Mobilné telefóny, notebooky a iné zariadenia nabíjajte iba vtedy, keď ste doma. Zapojené nabíjačky nenechávajte voľne odložené. Nielen, že zvyšujú riziko vzniku požiaru, ale spotrebúvajú malé množstvo energie, aj keď sa práve nepoužívajú.

Zvýšte pozornosť hlavne v období Vianoc. Vianočný stromček, adventný veniec a vianočné osvetlenie tiež môžu spôsobiť požiar. 

Čo robiť, keď už požiar vypukol?

Ak sa tak stane, v prvom rade je záchrana ľudských životov. Preto ako prvé zavolajte záchranné zložky (linka 112, hasiči 150). Zároveň sa snažte zamedziť ďalšiemu šíreniu, avšak dbajte na to, aby ste neprecenili svoje schopnosti a nevystavili sa tak riziku ohrozenia svojho zdravia či zdravia svojich blízkych.  

Po uhasení požiaru je potrebné čo najskôr kontaktovať svojho finančného sprostredkovateľa, alebo priamo poisťovňu, či už telefonicky alebo cez ich internetovú stránku. Takisto je dobré urobiť aj fotodokumentáciu. Samotná poisťovňa vás už bude navigovať v tom, aké ďalšie podklady bude od vás potrebovať.

Časté chyby pri poistení nehnuteľností

Poistenie majetku je často podceňované. Množstvo nehnuteľností je nepoistených a stretávame sa aj s tým, že klienti hľadajú to najlacnejšie poistenie na trhu, ktoré však ich nehnuteľnosť dostatočne nechráni. Tak ako v iných oblastiach, aj pri poistení majetku chcú ľudia šetriť, preto sa často obzerajú po najnižšom a najlacnejšom balíku poistenia alebo stanovia nižšiu poistnú sumu ako je skutočná hodnota ich poisťovanej veci.

  • Často si ľudia poistia byt alebo dom len na výšku hypotéky.
  • Ak je napríklad skutočná hodnota bytu 160 000 €, a vy si ho poistíte len do výšky úveru 80 000 €, tak na vašej nehnuteľnosti vznikne  podpoistenie. Ak by tu došlo k poistnej udalosti, poisťovňa má právo pristúpiť ku kráteniu poistného plnenia.
  • Poistné sumy, pripoistenia a rozsah krytia si preto nastavte tak, aby vám po poistnej udalosti pokryli celú škodu bez nutnosti siahnuť po vlastných financiách.

Poistku si treba dať pravidelne skontrolovať

Riskantné je aj to, keď je vaša poistná zmluva zastaralá. Na poistení môže vzniknúť podpoistenie či nekrytie aktuálnych rizík. Trh a jeho produkty sa neustále vyvíjajú a takisto si treba uvedomiť, že aj ceny nehnuteľnosti rastú a tým stúpa aj hodnota vášho majetku.

Odporúčame prehodnotiť poistnú zmluvu minimálne 1-krát za 2 až 3 roky alebo pri každej výraznejšej zmene, ktorá zvýši hodnotu domu či bytu. Tou môže byť rekonštrukcia či rapídny nárast cien nehnuteľností a stavebného materiálu, ktoré sme zaznamenali v poslednej dobe. Taktiež to môže byť kolaudácia domu, dostavanie garáže či vytvorenie okrasnej záhrady.

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti si môžete vyriešiť aj online

Vaše poistenie bytu, domu a domácnosti bude kryť aj škody od požiaru, ktorý vznikol od zapáleného krbu, komína či pri skrate v plynovom kotly.

Teraz už poznáte aj pravidlá, ktoré by ste mali v rámci prevencie dodržiavať, aby ste mali čo najľahší priebeh pri riešení prípadnej poistnej udalosti. Poistenie ale nie je dôvodom na to, aby ste sa k svojmu majetku správali nezodpovedne. Práve vás má motivovať k zodpovednému správaniu.

Poistenie majetku je dobrá investícia, ktorá sa vyplatí. V prípade nečakaných škôd na vašej nehnuteľnosti a domácnosti vám môže ušetriť stovky eur.  Vďaka kvalitnému poisteniu môžete byť krytý pred množstvom ďalších rizík, ako je napríklad víchrica, povodeň, vandalizmus či krádež. Aby ste svoj majetok výhodne poistili, nemusíte nikam chodiť. Stačí využiť našu online kalkulačku, ktorá vám porovná ponuky poistenia od všetkých poisťovní.

Tápate či má vaše poistenie dostatočnú hodnotu, správne nastavené riziká alebo či máte poistenú aj vašu domácnosť? Sme tu pre vás, aby sme vám vašu zmluvu vysvetlili, pomohli vám s výberom najvhodnejšieho poistenia a doplnili všetko potrebné, aby vás nezaskočila žiadna nepredvídateľná udalosť.

Preto nás neváhajte kontaktovať, na tejto ceste vám radi pomôžeme. Stačí zavolať alebo napísať a určite spoločne niečo vymyslíme.

Páčil sa vám náš článok?

Budeme radi, ak ho budete zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:

Poradíme Vám?

Nečakajte a dohodnite si termín stretnutia s nami ešte dnes.

Stačí nás kontaktovať mailom alebo telefonicky.

Zaujal Vás náš článok?

 Zaregistrujte sa na odber newslettra a buďte vždy v obraze vo svete financií

Zaregistrovaním sa na odber súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Táto stránka používa cookies súbory pre čo najlepšiu skúsenosť s webom.

Vaša recenzia

Vaša spokojnosť s našimi službami je pre nás prvoradá. Za váš názor vám budeme veľmi vďační.

Zoznam
pobočiek

Nájdete nás na týchto pobočkách:

Ružomberok

Liptovský Mikuláš

Dolný Kubín

Námestovo

Trstená

Banská Bystrica