Máte správne nastavené poistenie nehnuteľnosti?

Mgr. Daniela Dupčáková

Mgr. Daniela Dupčáková

Investičný a poistný špecialista

Príroda nám za posledné roky ukazuje svoju silu a udrie väčšinou tam, kde to najmenej čakáme. Potvrdili to aj nedávne udalosti ako tornádo na Morave, zemetrasenie v bratislavskom kraji, vyhorený dom v Konskej, tragédia v Prešove či povodne a záplavy v obciach Likavka, Liptovské Sliače, Jarabina, Lenardov a mnoho ďalších.

Tieto nešťastia sú príkladom toho, že musíme byť pripravený na nečakané, pretože príroda je nevyspytateľná viac než kedykoľvek predtým.

Škody na majetku môžu byť v takýchto prípadoch značné. Či ide len o vytopenú pivnicu a zatečené steny alebo až o stratu strechy nad hlavou, finančné prostriedky na nápravu škôd sú nemalé. V neposlednom rade je to aj emocionálne náročné obdobie. 

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti príchodu takýchto situácií nezabráni, avšak dokáže zmierniť ich finančný dopad či už sa jedná o vyčíňanie prírodných živlov alebo ľudskú neprajnosť.

Vďaka správne nastavenému poisteniu zvládnete následky týchto nešťastných udalostí oveľa jednoduchšie. Preto by každá poistka na byt, dom, chatu i garáž mala obsahovať poistenie nehnuteľnosti, domácnosti aj zodpovednosti.

 

Prečo nie je poskytnuté dostatočné poistné plnenie

V niektorých prípadoch sa môže stať, že ste síce poistení, ale aj tak nezískate dostatočné, resp. žiadne, poistné plnenie.

 

Príčinou môže byť  niektorý z najčastejších problémov:

  1. Vaša nehnuteľnosť a domácnosť je podpoistená

    Hodnota majetku na poistnej zmluve je výrazne nižšia ako jeho aktuálna hodnota. Stáva sa to najčastejšie pri poistkách, ktoré sú staršie ako 2 roky.

  2. Poistenie je uzavreté len preto, aby bolo

    Máte síce uzavreté poistenie, avšak najlacnejšie aké bolo aktuálne na trhu (najnižší balík danej poisťovne). V tomto prípade je krytie nízke alebo v poistení nie sú zahrnuté rôzne poistné riziká.

  3. Poistenie ste uzavreli priamo v poisťovni

    Rozhodli ste sa navštíviť priamo danú poisťovňu, v nej si vybrať z aktuálnej ponuky a uzavrieť zmluvu. Platí, že rôzne poisťovne, rôzne ceny a balíky poistení. Zároveň vám žiadny zamestnanec poisťovne či banky nepovie, že hneď vedľa u konkurenčnej spoločnosti majú pre vás výhodnejšiu ponuku.

V mori poistných spoločností a ich ponúk je ťažké sa vyznať. Preto vám priblížime, ako by správne nastavené poistenie malo vyzerať.

 

Prečo si dať poistiť nehnuteľnosť

Účelom poistenia nehnuteľnosti je chrániť vašu nehnuteľnosť pred jej zničením či poškodením spôsobeným nielen prírodnými živlami, ale aj pričinením iných osôb.

Do poistenia spadajú všetky steny a stavebné časti vášho domova, napr. vstavané skrine, vaňa, radiátor či kuchynská linka a mnoho ďalšieho. Súčasťou krytia sú nielen veľké škody, ale aj malé udalosti.

Najčastejšie poistné riziká:

  • povodeň, záplava
  • požiar, dym, explózia
  • víchrica, búrlivý vietor
  • krupobitie, atmosférické zrážky, ťarcha snehu
  • zemetrasenie, rázová vlna, lavína
  • zosuv pôdy, výbuch sopky
  • pád predmetov, náraz vozidla, lietadla a iné
  • krádež, odcudzenie
  • vandalizmus
  • rozbitie skla
  • únik vody
  • zamrznutie vody v potrubiach a meračoch
  • skrat

 

Každá poisťovňa má rôzne nastavené riziká, v rámci svojich balíkov a rovnako to platí aj pre ponuku pripoistení. Nezabúdajte do poistenia nehnuteľnosti zahrnúť aj garáž, altánok či humno.

 

Prečo si dať poistiť domácnosť

Účelom poistenia domácnosti je ochrániť zariadenie domácnosti, ako sú spotrebiče, nábytok i veci osobnej spotreby pred poškodením alebo zničením pri živelných udalostiach, ale aj pred krádežou či vytopením. Do tohto poistenia spadá všetko, čo nie je pevne spojené s vašou nehnuteľnosťou.

Základné krytie je pri poistení domácnosti vo väčšine prípadov rovnaké ako pri poistení nehnuteľnosti:

  • živelné udalosti (povodeň, víchrica, krupobitie, zosuv pôdy, …)
  • požiar, výbuch či úder blesku
  • voda, škody na vodovodných potrubiach
  • krádež, odcudzenie
  • vandalizmus

 

Aj tu platí, že poistenie a pripoistenie sa môže líšiť vzhľadom od poisťovne.

 

Na čo slúži poistenie zodpovednosti za škodu?

Môžete sa dať poistiť aj pre prípad, že nejakú škody zaviníte vy. Súčasťou tohto poistenia je krytie škôd spôsobených tretej strane, ako napríklad vytopenie susedov či rozbitie okna loptou.

 

Ako máte poistený váš majetok?

Tápate či má vaše poistenie dostatočnú hodnotu, správne nastavené riziká alebo ste si náhodou nezabudli poistiť aj vašu domácnosť? Sme tu pre vás, aby sme vám vašu zmluvu vysvetlili, pomohli vám s výberom najvhodnejšieho poistenia a doplnili všetko potrebné, aby vás nezaskočila žiadna nepredvídateľná udalosť.

Či už potrebujete prehodnotiť vaše existujúce zmluvy alebo pomôcť s uzavretím novej, neváhajte nás kontaktovať

 

Kalkulačka pre výpočet poistenia nehnuteľnosti

Vypočítajte si, ako by vyzeralo vaše poistenie nehnuteľnosti. Vďaka jednoduchej kalkulačke vám to nezaberie viac než pár minút.

Vaše skúsenosti s poistením nehnuteľnosti a domácnosti

"Napriek tomu, že robím v realitnej branži, nemal som záujem o poistenie domácnosti. Uzavrel som iba poistenie nehnuteľnosti, ktoré je povinné pri čerpaní hypotekárneho úveru. Čo čert nechcel, po 2 týždňoch od prerábky mi praskla nová vodovodná rúra a vytopil som všetkých susedov pod sebou, keďže som vlastnil mezonetový byť. Samozrejme som si po tejto udalosti dal poistiť aj domácnosť a skontrolovať všetky svoje zmluvy v spoločnosti Komplexne."

“S poistením, ktoré mi pomohla uzavrieť spoločnosť Komplexne, som nadmieru spokojná. Dva roky po sebe mi prasklo sklo na okne (vnútorné sklo na trojskle) a nikto nevedel prečo. Jednoducho som poistnú udalosť nahlásila a do pár dní som mala plnenie na účte. Jedno okna ma stálo cca 100€ a komplexné poistenie na môj dom vychádza ročne cca 140 €. Čiže investícia do poistenia sa mi v podstate hneď vrátila.”

“V noci mi praskla hadička, v časti kde sú vodovodné hodiny, následkom čoho som vytopil troch susedou nižšie. Po nahlásení poistnej udalosti, poisťovňa uhradila škodu mne, aj mojim susedom a dokonca aj škodu na spoločných priestoroch, plus práce s tým spojené. Suma, ktorú poisťovňa vyplácala bola niekoľko násobne vyššia ako samotná poistka. Nehovoriac o tom, že zostali zachované dobré susedské vzťahy.”

“Mali sme starší dom v rekonštrukcii. Namontovali sme nové tepelné čerpadlo a udrela nám spodná voda do pivníc, kde sa nachádzalo. Uložené tu bolo aj pracovné náradie. Nakoľko nám poistenie nehnuteľnosti skončilo platnosť asi 2 mesiace pred touto udalosťou a nemali sme čas uzavrieť nové, ostali nám oči pre plač. Poučili sme sa z vlastnej chyby, že keď si človek povie, však je to len pár mesiacov, nič sa nemôže stať, ako naschvál sa stane.”

“Pred časom sme mali vytopený dom v dôsledku nepriaznivého počasia. Náš vysnívaný novopostavený dom bol asi do pása zaliaty vodou a blatom. Keď sme to videli, neverili sme vlastným očiam, že z malého potoka sa stala tak ničiaca masa vody. Práce na odstraňovaní škôd trvali niekoľko dní a následná oprava či výmena poškodených vecí ďalších pár mesiacov. Jediné, čo nám v tej chvíli pomohlo bolo vedomie, že sme len nedávno navyšovali a upravovali poistenie. Aj vďaka tomu nám väčšiu časť spôsobenej škody poisťovňa preplatila, čo bola pre nás značná pomoc.”

Páčil sa vám náš článok?

Budeme radi, ak ho budete zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:

Poradíme Vám?

Nečakajte a dohodnite si termín stretnutia s nami ešte dnes.

Stačí nás kontaktovať mailom alebo telefonicky.

Zaujal Vás náš článok?

 Zaregistrujte sa na odber newslettra a buďte vždy v obraze vo svete financií

Zaregistrovaním sa na odber súhlasíte so spracovaním osobných údajov

Táto stránka používa cookies súbory pre čo najlepšiu skúsenosť s webom.

Vaša recenzia

Vaša spokojnosť s našimi službami je pre nás prvoradá. Za váš názor vám budeme veľmi vďační.

Zoznam
pobočiek

Nájdete nás na týchto pobočkách:

Ružomberok

Liptovský Mikuláš

Dolný Kubín

Námestovo

Trstená

Banská Bystrica